چالش‌های راه‌آهن ترمذ-مزارشریف-پیشاور/ کارشناس ازبک: از چابهار استفاده کنید

کارشناس اقتصادی ازبک گفت: ساخت پروژه راه آهن «ترمذ-مزار شریف- کابل- پیشاور» برای دسترسی به بنادر پاکستان علاوه بر پیچیده بودن موضوعات فنی، از نظر اقتصادی نیز به صرفه نیست.

به گزارش خبرنگار خبر ساز در تاشکند، «بختیار ایرگشوف» کارشناس سیاسی و اقتصادی ازبک به بررسی همکاری ریلی این کشور از مسیر افغانستان و پاکستان پرداخت.

وی گفت: من به عنوان کارشناس مسائل دهلیزهای حمل و نقل بین المللی همیشه آشکارا و علنا با «اولویت بخشی» بیش از حد به پروژه ساخت راه آهن «ترمذ-مزار شریف- کابل- پیشاور» برای دسترسی بعدی به بنادر پاکستان مخالفت کرده ام.

این کارشناس ازبک ادامه داد: تحقق این پروژه از نظر امنیت ساخت و ساز و سپس اجرای طرح (منظورم قبل از همه افغانستان است)، هزینه ها و مبهم بودن منابع مالی در مرحله فعلی و همچنین مشکلات اجرای فنی پروژه (تعداد زیادی تونل و پل در مناطق کوهستانی) و غیره با مشکل مواجه خواهد بود.

وی افزود: در این میان ما شاهد بحران سیاسی دیگری در پاکستان بودیم که منجر به کنار زده شدن نخست وزیر سابق شد که همراه شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان به اصطلاح لوکوموتیو اصلی پروژه ساخت راه آهن ترانس افغان بود.

به گفته وی، من شخصاً به عنوان یک کارشناس همواره از این موضوع حمایت کرده‌ام که در روند اجرای سیاست دسترسی ازبکستان به بنادر جنوبی، پروژه دسترسی به بندر چابهار ایران در اولویت قرار داده شود زیرا ایران کشوری با ثبات است. ایران هم‌اکنون در حال برنامه‌ریزی و ساخت بخش‌هایی از راه‌آهن در داخل کشور است که باید ظرفیت راه‌آهن‌هایی را که به این بندر آزاد می پیوندند، افزایش دهد.

ایرگشوف یادآور شد: اگر اکنون ایده ساخت راه آهنی که از افغانستان می گذرد (مزار شریف- هرات- خواف) را کنار بگذاریم، می توانیم متکی به راه آهن موجود ازبکستان-ترکمنستان-ایران (با اتصال در بخش تجن-سرخس) باشیم که بیش از بیست سال است فعال می باشد.

به گفته این کارشناس اقتصادی، بدون شک برخی از مقامات ازبکستان دیگرباره به اصطلاح آهنگ قدیمی مبنی بر تحت تحریم های آمریکا قرار داشتن ایران را خواهند نواخت که (ایران) از سوی آمریکا تحت فشار قرار دارد اما ایران 40 سال است که با تحریم های دست و پنجه نرم می‌کند و این امر در دهه 1990 مانع ساخت پروژه تجن-سرخ از سوی ازبکستان و ترکمنستان به همراه ایران نشد که راه آهن ترکمنستان و ایران را به هم متصل کرد و از آن زمان به این طرف، بخشی از صادرات ازبکستان و از جمله الیاف پنبه یا کود معدنی به نفع بندر عباس ایران در خلیج فارس تغییر جهت گیری کرد.

وی افزود: من مطمئنم پروژه راه آهن مزار شریف-کابل-پیشاور لازم است و اجرا خواهد شد. سوال این است که چه زمانی می تواند و باید اجرا شود؟ این پروژه بسیار گران قیمت، پیچیده و مشکل دار است.

ایرگشوف تصریح کرد: به نظر من در سیاست حمل و نقل ملی ازبکستان مهم‌ترین مسئله انتخاب اولویت هاست. این انتخاب باید بر این اساس باشد که کدام یک از پروژه ها از نظر هزینه های اجرایی ارزان تر و از نظر سطح زمین دارای پیچیدگی های کمتری بوده و مهمتر از همه، از نظر امنیت ساخت و ساز و بهره برداری، پایداری بیشتری دارد. پاکستان و افغانستان می توانند هرچه دلشان خواست، بگویند اما برای ما مهم تر از همه سود و منافع ملی ازبکستان است.

انتهای پیام/ح

بیشتر بخوانید